Hogyan tanítsunk, amikor a koronavírus miatt zárva az iskola?

A tanároknak, tanítóknak a napokban új kihívásokkal kell szembe nézni. Többségünk nem volt felkészülve arra, hogy egyik pillanatról a másikra át kell térnünk távoktatásra.

Egyetemen tanítok, előadásokat, gyakorlatokat is tartok. Gyorsan utána néztem, mit tudok tenni, hogy az óráimat megtarthassam. Nehezítette a dolgom, hogy különböző órákon mást és mást csinálok. Van, hogy PowerPoint diákat vetítek, van hogy PDF dokumentumokat, de az is előfordul, hogy a statisztikai program használatát mutatom be a gyakorlatban, amikor az sem ártana, ha azonnal visszajelzést kapnék a hallgatóktól. Olyan megoldásra volt szükségem, amely mindezt lehetővé teszi. Készítettem segítségül egy dokumentumot magamnak és a kollégáimnak.

Ezt az anyagot bővítettem ki olyan megoldásokkal, amelyeket az egyetem nem támogat, de más intézmények engedélyezhetik. A dokumentum kevés szöveget, de annál több képernyőképet tartalmaz. Az alábbi témaköröket érintem benne:

  • Hogyan lehet a FlashBack programmal a képernyőn zajló eseményeket felvenni és videófájlba menteni
  • Hogyan lehet az OBS programmal a képernyőn zajló eseményeket felvenni és videófájlba menteni, vagy élőben a Youtube-ra közvetíteni

Ha már elkészült egy videó, azt többféleképpen is közkinccsé lehet tenni. Ezek egyike a Youtube, ha azt az intézményi szabályzatok lehetővé teszik.

  • Youtube csatorna létrehozása
  • Videó feltöltése Youtube-ra
  • Élő adás közvetítése Youtube-ra

Tervezem még bővíteni a dokumentumot, miután kipróbáltam, hogy a Discord segítségével tudok-e közvetlenebb, élőbb órát tartani.

A dokumentumot felajánlom szabad letöltésre. Hozzájárulok ahhoz is, hogy az iskolák saját igényeik szerint átírják, feltüntetve benne a dokumentum eredeti szerzőjét és forrását.

Jó tanítást!

Letöltés
Kérjük, engedélyezze a sütiket, hogy megismerhessük látogatóinkat, így számukra jobb felhasználói élményt nyújthassunk.